This website uses cookies to enhance your experience.

Gevelbekleding in hout en composiet



Steeds vaker wordt gekozen voor een natuurlijke gevelbekleding in hout of composiet. Er zijn echter zoveel mogelijkheden dat je letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Niet alleen op het gebied van houten composietsoorten maar ook op het gebied van verfafwerking en brandvertragende behandeling. Daarnaast is de keuze voor een dichte of open gevelbekleding bepalend. Hout en composiet hebben een geweldige uitstraling, maar de juiste toepassing en de juiste keuze op basis van voor- en nadelen is belangrijk om een gewenst onderhoudsinterval te kunnen garanderen en aan alle eisen te voldoen.

Contact

Wilt u meer informatie bekijk onze gevelbrochure: Gevelbekleding brochure 2022
Wilt u een offerte aanvragen of heeft u advies nodig? Neem contact op met onze gevelexperts, zij denken graag met u mee. Bel 088-1885300 of stuur een e-mail naar verkoop@dekkerhout.nl.

Modellen gevelbekleding


Er kan gekozen worden tussen een horizontale- of verticale gesloten gevelbekleding of een horizontale- of verticale open gevelbekleding. De beoogde uitstraling is hier van belang, maar de keuze heeft ook effect op het optimaal ventileren van het hout (levensduur verlengend). Overigens kan de uitstraling van een open gevelbekleding ook benaderd worden met dichte architectonische gevelbekleding, die vaak goedkoper te monteren is. Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden in modellen.
Hollands Rabat
Deens Rabat
Zweeds Rabat
Fins rabat is een rabatprofiel met schuine kantjes, waardoor het zowel strak oogt als ook geschikt is voor zowel verticale als horizontale toepassing. Fins rabat met (vaak smalle) vlakke banen tussen de schuine kantjes van twee delen wordt ook wel channelsiding genoemd.
Het afwaterende Hollands rabat profiel is het beste profiel voor horizontale gevelbekleding. Door de iets langere glijbaanvorm aan de bovenzijde zal het water altijd sneller weg zijn en dus niet in het hout trekken of de verflaag aantasten.
In Deens Rabat; ook wel dubbele Rhombus of drievoudige Rhombus genoemd, worden infrezingen gebruikt om de uitstraling van een smalle open gevelbekleding na te bootsen.
Zweeds rabat; ook bekend als bevelsiding of potdeksel delen, geeft niet alleen een levendige, Scandinavische uitstraling aan de gevel, maar geeft tevens door de fijn bezaagde buitenzijde de beste verfdekking.
Boards & Battens
Stripes
Open gevelbekleding
Met het Noord Amerikaanse Boards & Battens patroon valt op eenvoudige (en goedkope) wijze diepte en breedte verschil aan te brengen in verticale gevelbekleding.
De Stripes profielen geven de uitstraling van een open verticale gevelbekleding zonder het nadeel van ophoping van vuil en insecten (nesten) in de open naden.
Vanwege de populariteit van onze gepatenteerde Stripes profilering hebben we deze profielen ook in houtcomposiet ontwikkeld met als voordelen dat deze kleurvast zijn, zeer onderhoudsarm zijn.
 
 
 
 
 

Houtsoorten


Hoe kies je het materiaal?
De keuze begint met de juiste houtsoort of het juiste composiet voor de specifieke toepassing. De duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. De duurzaamheidsklasse wordt bepaald op basis van grondcontact, terwijl houten gevelbekleding altijd bovengronds en zonder direct contact met de grond dient te worden toegepast. Mocht hier in het ontwerp niet zijn voorzien, kies dan per definitie de optie met de hoogste duurzaamheidsklasse 1.
Duurzaamheid
Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1 tot en met 3 komen in aanmerking voor bovengrondse toepassing. Overigens is de verf afwerking ook zeer bepalend voor de levensduur van de gevel. Bij een keuze voor een goed dekkend verfsysteem met de juiste laagdikte (150 mu) kan gekozen worden voor een houtsoort met een duurzaamheidsklasse 3. Natuurlijk dient dan wel het onderhoud plaats te vinden volgens instructies van de verfleverancier. Bij toepassing zonder verfafwerking (vergrijzing) of met (semi) transparante afwerking kies je voor duurzaamheidsklasse 1 of 2.

Hieronder al onze houtsoorten die wij gebruiken voor gevelbekleding.
Accoya© is geacetyleerd Radiata Pine dat door de modificatie in duurzaamheidsklasse 1 valt
Cambara is een duurzame hardhoutsoort die vooral in brazilië en bolivia voorkomt.
Western Red Cedar (WRC) is van nature de meest duurzame naaldhout soort voor gevelbekleding
Europees Douglas is een aangeplante houtsoort die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt
Jatoba valt onder duurzaamheidsklasse 1 zonder enige vorm van verduurzaming of modificatie.
Centraal europees of siberisch lariks is een harde, harshoudende, licht geelbruine naaldhoutsoort.
Ook bekend als wane of louro vermelho, is een uitstekende hardhout soort voor gevelbekleding.
Dark red meranti is een verzamelnaam voor diverse shorea hardhout soorten uit maleisië en indonesië.
Ayous is door de thermische modificatie haalt het niet alleen duurzaamheidsklasse 2 maar wordt het ook mooi egaal bruin en stabiel.
Door de thermische modificatie (extreme hitte behandeling) lijkt Fraké sprekend op donkerbruin Noten hout.
Thermisch gemodificeerd radiata pine is in de basis een hoogwaardige grenen soort.
Thermisch gemodificeerd europees vuren en grenen is naaldhout dat door een extreme hitte behandeling duurzaamheidsklasse 2 heeft.
Verduurzaamd vuren en lodgepole pine zijn de twee houtsoorten die wij vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding toepassen.
Houtcomposiet, internationaal bekend als WPC (Wood Polymer Composite) is een materiaal samengesteld uit houtstof en high density polyethyleen.
Elephant NatureTech is een gevelbekleding gemaakt van gerecyclede houtspaanders die vergelijkbaar met spaanplaat.
 
  


Montage



Afwerking
Brandvertragende behandeling
Achterhout
Boeidelen
Projecten
Montage
Garanties

Downloads gevelbekleding


Loading
Loading