This website uses cookies to enhance your experience.

Robbert Jan Dekker bouwt familiebedrijf verder uit naar miljoenenimperium: ’Ondernemen niet makkelijker geworden’

woensdag 12 februari 2025
Bron: De Telegraaf Gabi Ouwerkerk, datum: 11 februari 2025

Amsterdam - Van een klein houtbedrijf in Den Haag is Koninklijke Dekker in 140 jaar uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf in verschillende bedrijfstakken, waaronder zonne-energie en energieopslag. Vierde generatie Robbert Jan Dekker kreeg het uitwaaien naar andere sectoren mee van zijn vader Coen.

Robbert Jan Dekker samen met managers van dochterbedrijf Dekma Bolivia in de staat Santa Cruz waar vorig jaar een grote brand heeft gewoed

De houthandel die aan de basis staat van familiebedrijf Koninklijke Dekker maakt moeilijke tijden door. En niet alleen door een mindere vraag, volatiele zeevrachttarieven en lage marges. Door bosbranden in Bolivia ging er recent 48.000 hectare aan eigen Amazone-bosbeheerrechten verloren. Opnieuw aanplanten is lastig in het land. „Er komen vaak sojaplantages of zwerflandbouw voor terug”, ziet Robbert Jan Dekker tot zijn verdriet. De houtindustrie is momenteel de minst florerende activiteit van het Quote 500-lid. „Mijn hart ligt daar wel.”

Onder leiding van zijn vader Coen werd de regionale houthandel van de familie een nationaal opererende onderneming. Ook zag Coen kansen in het vastgoed, sportkleding en sportcentra. „Hij zat in zoveel typen bedrijven dat hij een halve dag bezig was om alle vakbladen te lezen”, lacht Robbert Jan die de houthandel en deels het vastgoed overnam.
 
Digitalisering en e-commerce zijn risico en kans voor groothandel
Zijn zus Caroline is verder gegaan met de sportcentra en bouwde sportkledingmerk Protest verder uit. „We zijn nooit gepusht om in het familiebedrijf te komen werken. Na mijn studie ben ik in de financiële sector gaan werken, maar al snel vroeg mijn vader of ik in het bedrijf wilde komen werken. Ik heb volmondig ja gezegd.”
 
Zonnepanelen
Waar zijn vader het bedrijf nationaal uitbouwde, deed Robbert Jan dat internationaal met productie in Bolivia, Brazilië, Indonesië, Maleisië, China en Afrika. In Bolivia staat de grootste dochteronderneming die circa 250 medewerkers telt. In Nederland zijn dat er ruim tweehonderd. En net als zijn vader zag hij kansen in andere sectoren.

De Haagse houtzagerij waar het allemaal mee is begonnen

„We zijn in 2014 begonnen met het investeren in zonnepanelen. We hebben er nu zo’n 43.000 op alle panden van het bedrijf liggen. Vier jaar geleden zijn we gestart met batterijen voor energieopslag.” In september 2024 opende het bedrijf in Vianen een batterijpark met twaalf megabatterijen.
 
Houthandelaar Robbert Jan Dekker wordt stroomleverancier: ’We hebben inmiddels 45.000 zonnepanelen’
De energie wordt zowel door het bedrijf zelf gebruikt als verhandeld, waarmee Dekker één van de grotere groene energieproducenten van het land is.
 
Regeldruk
Robbert Jan beschikt daarmee over florerende bedrijven in drie sectoren: hout, energie en vastgoed. Lachend: „Ik heb drie zoons dus dat is handig. Met meerdere kinderen in één bedrijf zit je elkaar te veel op de lip.” Maar of zijn zoons het stokje ook echt overnemen weet hij niet. „Ondernemen in de industrie is er niet makkelijker op geworden”, wijst hij op de toenemende kosten, vergunningsperikelen en regeldruk.

„Al moet mijn jongste de houtindustrie wel overnemen, die hebben we niet voor niets Timber genoemd”, grapt hij. De nu 16-jarige zag vijf jaar geleden nog meer in een carrière als YouTuber. De video’s van kleine Timber als grote baas van Koninklijke Dekker staan nog online.

Surfleraar
Net als zijn vader zegt Robbert Jan de kinderen niet te pushen om in het bedrijf te stappen. „Maar ik zou het wel fantastisch vinden, al begrijp ik ook dat bijbaantjes als surfleraar en in de horeca nu meer trekken dan vakantiewerk in het houtbedrijf.” Hoewel die tak het nu lastig heeft, is hij vol vertrouwen dat de handel in houtproducten de komende jaren weer gaat floreren. „Het tekort aan woningen neemt zulke grote proporties aan, dat de bouw wel moet aantrekken.”

En daar kan Dekker als grote leverancier aan de woningbouw van meeprofiteren. „In elke bedrijfstak heb je goeie en slechte periodes”, aldus Dekker. „En omdat we zoveel differentiatie hebben in het bedrijf kan een florerende tak, een tak die in malaise is opvangen. Nu is energie hot en valt de houtindustrie tegen, maar dat kan over een paar jaar helemaal anders zijn.”
Loading
Loading